Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για φυσική δραστηριότητα αυξάνεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συστηματική σωµατική άσκηση διαδραματίζει σηµαντικό ρόλο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ψυχική διάθεση και γενικότερα στην υγεία και στην ευρωστία.
Ερευνητές από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ελλάδα ενισχύουν συνεχώς µε καινούργια δεδοµένα τη σχέση άσκησης και ψυχικής υγείας. Διαφορετικές έρευνες συγκλίνουν όλες στο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση επιδρά θετικά στην ανθρώπινη ψυχολογία, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από κατάθλιψη όσο και η αντικαταθλιπτική αγωγή.
Με ποιό τρόπο όμως η σωματική άσκηση επιδρά στον εγκέφαλο, ώστε να επιφέρει τα πολύ θετικά αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση;
Μολονότι δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένοι οι μηχανισμοί των ευεργετικών αυτών επιδράσεων, υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση:
1. Η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο αυξάνεται χάρη στη σωματική άσκηση. Η σεροτονίνη με τη σειρά της επιδρά δραστικά στην ψυχική ανάταση, συμμετέχει στη μετάδοση των νευρικών ώσεων και τέλος συμβάλλει αποτελεσματικά στον έλεγχο της διάθεσης.
2. Η παραγωγή ενδορφινών αυξάνεται μετά από έντονη άσκηση. Οι ενδορφίνες είναι πεπτίδια που παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν παυσίπονη δράση. Δρουν στον ψυχισμό και μπορούν να προκαλέσουν ευφορία.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να καταδεικνύουν ότι κάποια μορφή σωματικής άσκησης είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Το ουσιώδες είναι η άσκηση να γίνεται με συστηματικό τρόπο.
Όλοι οι τύποι άθλησης (τρέξιμο, περπάτημα, αεροβική γυμναστική, κολύμπι, βάρη) είναι εξίσου αποτελεσματικοί στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης όταν εκτελούνται με ένταση και διάρκεια ανάλογες με τη σωματική δύναμη κάθε ασκούμενου.
Για κάποιον που έχει παραμείνει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να ξεκινήσει την άσκηση σταδιακά. Αρχικά ενδείκνυται χαλαρό περπάτημα για 5 έως 10 λεπτά κάθε ημέρα. Μετά από κάποιες ημέρες, μπορεί να περπατά από 15 έως 45 λεπτά ή να εκτελεί βάδην μέτριας έντασης τουλάχιστον 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Με μεθοδικότητα και υπό τη σωστή καθοδήγηση ακαδημαϊκά έμπειρων γυμναστών, η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης θα είναι τελικά μόνο ένα από τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης.